Als je over Sardinië spreekt, heb je het over paradijselijke stranden, archeologische en industriële sites die Werelderfgoed van Unesco zijn, adembenemende natuurlandschappen en eeuwenoude tradities die uniek zijn ter wereld, waaronder de eet- en wijntraditie. Sardinië beschikt namelijk over een van de rijkste gastronomieën van Italië en bovendien een van de oudste: de gerechten ervan worden ook vandaag nog van generatie op generatie overgedragen.
We beginnen bij de voorgerechten, met de malloreddus, die ook wel Sardijnse gnocchetti worden genoemd. Deze pasta heeft een typische vorm van gegroefde schelpjes waaraan sauzen zich perfect vasthechten. Gewoonlijk worden ze geserveerd met een rijke tomatensaus met stukjes worst en pecorinokaas. Nog een specialiteit die je moet proeven, zijn de culurgionis, typisch voor de provincie Ogliastra. Het gaat om ravioli die gevuld is met aardappelen, pecorino, munt en look. Zijn unieke vorm, die doet denken aan een korenaar, staat symbool voor welvaart en overvloed. De pasta wordt meestal geserveerd met een eenvoudige tomatensaus met basilicum, die de delicate en harmonieuze smaak van de vulling tot zijn recht laat komen. Tot slot is er fregula, een griesmeelpasta die op couscous lijkt maar de korrels zijn groter en meer onregelmatig gevormd. De pasta wordt meestal geroosterd en gebruikt in soepen en visgerechten.
Typisch voor de gemeente Assemini is de panada, een hartige taart met een vulling van vlees, aardappelen, droge tomaten en kruiden. De porceddu (of maialetto) is misschien wel het bekendste Sardijnse gerecht. Het gaat om een speenvarken dat langzaam op een spies is geroosterd en op smaak is gebracht met aroma’s zoals mirte en rozemarijn. Pecora in cappotto is een gerecht van schaapsvlees dat gekookt is met groenten en aroma’s. Eenvoudig maar verrukkelijk is agnello alla sarda: lamsvlees met aardappelen, tomaten en aroma’s zoals mirte en rozemarijn. Wat visgerechten betreft, moet je aragosta alla catalana uitproberen, een typisch gerecht uit de stad Alghero.
De pecorino sardo is een van de meest typische kazen van het eiland. De kaas is gemaakt met schapenmelk en is in verschillende rijpingen verkrijgbaar, van jong en zacht tot belegen en pikant. Je kan niet naar Sardinië reizen zonder het pane carasau te proeven. Het traditionele Sardijnse brood wordt ook beschreven als “muziekpapier” vanwege zijn dunheid en krokantheid en wordt op het eiland bij veel gerechten gegeten. Een van de gastronomische lekkernijen van Sardinië, ten slotte, is bottarga. Bottarga is gemaakt van gedroogde eitjes van de harder of tonijn en wordt geraspt toegevoegd aan pasta en sla om de gerechten een intense smaak te geven. Van de Sardijnse desserts is seadas zonder twijfel het meest bekende. Voor dit nagerecht wordt deeg dun uitgerold en gevuld met jonge kaas (gewoonlijk pecorino), dan wordt het gefrituurd en bedekt met honing. Het contrast tussen de krokantheid van het deeg, de romigheid van de kaas en de zoetheid van de honing maken seadas onweerstaanbaar.
Photo Credits
Jorgehdezalonso, Wikimedia
Garrett Ziegler, Flickr
Foto di David Todd McCarty, Unsplash
Wally Gobetz, Flickr
Andriaflickr, Flickr
oktober 7, 2024
Typisch en eigenaardigheden
Door voor FerryBooking24 te kiezen, kunt u aan de beste prijs met de veerboot reizen.