datalayer for single

De bekendste archeologische sites van Sardinië

Sardinië, het eiland van betoverende schoonheid in het hart van de Middellandse Zee, is niet alleen bekend vanwege zijn tot de verbeelding sprekende kusten, het is ook een plek van groot historisch en cultureel belang. Doorheen de millennia zijn verschillende volkeren gekomen en gegaan en allemaal hebben ze hun onuitwisbare stempel gedrukt op de cultuur en het grondgebied van het eiland. Sardinië heeft tal van archeologische sites die het duizendjarige verhaal van deze Italiaanse regio vertellen. Hieronder worden enkele van de bekendste archeologische sites van Sardinië opgenoemd.

 

Archeologische sites Noordoost-Sardinië: Arzachena

In het hart van Gallura op amper een paar kilometer van de stad Olbia ligt het archeologisch park van Arzachena, dat bestaat uit nuraghe-bouwwerken en necropolissen die dateren uit de periode tussen het vijfde en tweede millennium voor Christus. Met zijn groen valleien en granieten reliëfs is het een bestemming voor cultureel en natuurtoerisme. In het enorme archeologisch park zijn er maar liefst 7 archeologische sites te vinden: Necropoli Li Muri, Tomba dei Giganti Li Lolghi, Tomba dei Giganti Caddu ‘Ecchiu, Tempietto Machittu, Nuraghe Albicciu, Tomba Moru en Nuraghe La Prisgiona. Het archeologisch park van Arzachena dompelt bezoekers onder in de beschaving van de nuraghe waarbij ze de culturele rijkdom ontdekken van de volkeren die millennia geleden in deze regionen woonden.

 

Archeologische sites West-Sardinië: Mont’e Prama en Tharros

Mont’e Prama is een archeologische site langs de westkust van Sardinië, in de provincie Oristano. Naast de gigantische necropolis werd Mont’e Prama beroemd dankzij de vondst van enkele standbeelden, de enige exemplaren van standbeelden in steen uit de nuragheperiode, die tot de oudste van het Middellandse Zeegebied behoren. Nog in de provincie Oristano bevinden zich op 15 kilometer van Mont’e Prama de resten van een andere stad, maar dan van Fenicische oorsprong: Tharros. Deze archeologische site ligt in een zeer tot de verbeelding sprekend stuk natuur en wordt gekenmerkt door verschillende historische overblijfselen waaronder de nuraghe, tempels, de tofet, thermen, en nog veel meer.

 

Archeologische sites Zuidwest-Sardinië: Nora en Sulcis

Meer naar het zuiden van Sardinië en met name bij de stad Cagliari kan je de archeologische sites van Nora en Sulcis bewonderen. Nora, de eerste stad in Sardinië die door de Feniciërs werd gesticht, werd eerst bewoond door Carthagers en dan door Romeinen. Een echt openluchtmuseum dat de fascinerende geschiedenis vertelt van dit oude handelsknooppunt in het Middellandse Zeegebied. Nog een belangrijk Fenicisch maritiem centrum is Sulcis, waarvan de resten terug te vinden zijn op het eiland Sant’Antioco, in het uiterste zuidwesten van Sardinië. Zoals andere archeologische sites wordt ook Sulcis gekenmerkt door vele soorten vestigingen, waarvan sommige stammen uit de tijd voor de nuraghi, wat bewijst dat deze stad millennia oud is.

 

Photo Credits
Norbert Nagel, Wikimedia

Gerelateerde artikels

juni 22, 2024

Bezienswaardigheden

Eerste keer in Spanje? Deze bestemmingen mag je niet missen

Door voor FerryBooking24 te kiezen, kunt u aan de beste prijs met de veerboot reizen.

Betalingsmethoden
Certificeringen